04 augustus 2021 | De Nieuwe Revu


Blik op de weg

Het aanntal daklozen in Amerika blijft stijgen. Volgens de laatste landelijke telling wonen er in Amerika bijna 553 duizend mensen op straat, in tenten, zelfgebouwde hutjes, onder afval en oude auto's. Dat komt, onder andere, door de torenhoge huurprijzen en de extreem lage uurlonen. Er zijn ook een aantal die er bewust voor hebben gekozen om in een auto te wonen om die huurprijzen niet te hoeven te betalen, of om als nomaden door Amerika te kunnen reizen en werken. 
 
Tot deze laatste groep behoort Bob Wells, die al een tijd lang jaarlijks een bijeenkomst organiseert, waarbij mensen die in hun camper leven alles wat daarmee te maken heeft te bespreken en delen. Inmiddels is de Rubber Tramp Rendezvous (RTR), zoals deze bijeenkomst heet, uitgegroeid tot een fenomeen voor mensen die in hun RV of auto of iets wat op wielen rijdt wonen. Daar gaan zo'n 3.000 mensen naartoe. Het is een plek waar workshops worden gehouden over, bijvoorbeeld, hoe je zonnepanelen op je dak installeert, waar de juiste plek is om te overnachten in steden, of waar je het beste naar de tandarts kan gaan. Er wordt kunst gemaakt en folders uitgedeeld aan vrouwen met informatie hoe je als vrouw veilig in een auto kan leven. De meeste mensen die naar RTR gaan hebben bewust voor deze levensstijl gekozen. Zij willen zich niet kapot werken om het bijna financieel te kunnen redden - wat voor mensen met werk waarvoor weinig scholing nodig is in de VS het geval is. Ook geloven zij dat ze op deze manier voorbereid zijn op klimaatsverandering, doordat zij makkelijker kunnen verplaatsen wanneer de nood hoog wordt.
 
In 2019 woonde ik een aantal dagen deze bijeenkomst bij. De bijeenkomst en deze manier van leven is waar de film 'Nomadland' (2021) om draait. Deze film is het verhaal over een vrouw die na de economische crisis heeft besloten in haar busje te gaan leven. Het is een manier van leven die nog steeds veel mensen trekt, en waarover we door de economische tegenslag van het virus weer steeds meer over zullen gaan horen.